Robiłaś kiedy ogórki w zalewie z curry? Są tak dobre, że nikt im się nie oprze

Ogórki w curry

Ogórki w curry (Fot. haps/gazeta.pl)

zobacz jak zrobić fantastyczne ogórki na ostro.

Sezon na przetwory trwa. Lubicie ogórki konserwowe? My je uwielbiamy. Jednak oprócz tych tradycyjnych, na półeczce stoją też bardziej na ostro - w zalewie z curry. Sam przepis jest banalnie łatwy. Żeby zrobić te pyszne ogórki potrzebujecie:

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 szalotki
  • ziarenka gorczycy

Dodatkowo: 

Wyparzone słoiki
Bawełniana ścierka

Ogórki w zalewie curry

Wykonanie:
Przygotuj najpierw zalewę. Do dużego garnka wlej wodę, dol;ej do niej ocet, wsyp cukier, sól oraz curry. Teraz wszytko zagotuj. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i odstaw go do ostudzenia.

Teraz ogórki. Obierz je ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików. Układaj je ciasno, jeden przy drugim. Cebulkę pokrój w piórka i powtykaj ją między ogórki. Wsyp do każdego słoika po pół łyżeczki ziarenek gorczycy i wypełnij słoiki zalewą. Porządnie zakręć słoiki.

Została już tylko pasteryzacja. Dno dużego, wysokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Na ścierce poustawiaj słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z ognia, zaczekaj aż całość ostygnie i dopiero wtedy wyjmij słoiki z wody. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego! 

Przypomniało nam się coś innego. Na ogórkach kiszonych czasem pojawia się biały nalot. Sprawdziłyśmy, co się za nim kryje. Kliknij TUTAJ i zobacz. 

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne fot.Flickr

Miłego dniaMiłego dnia Fot. niezwykle.pl