9 produktów, których nie powinnaś trzymać w lodówce. Szybciej się tam psują i tracą smak

Lodówka

Lodówka (Zdjęcie ilustracyjne Myriams-Fotos/Pixabay)

Przechowując żywność w lodówce mamy pewność, że dłużej zachowa świeżość. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty powinny się tam znaleźć. Nie dość, że w lodówce będą szybciej się psuły, to stracą też swój aromat i smak.

1. Pomidory

Wkładając pomidory do lodówki popełniamy duży błąd. Warzywa te wytrzymają w suchej miseczce czy koszyku nawet kilka dni. W lodówce natomiast tracą swój aromat i smak. Szkoda je marnował dla jędrnej skórki, którą zachowamy trzymając pomidory w lodówce.

2. Ziemniaki

Ziemniaki powinniśmy trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Tak przechowywane mogą wytrzyma nawet kilka miesięcy. Niska temperatura jak panuje w lodówce sprawia, że ziemniaki zmieniają smak. Stają się bardziej słodkie, wszytko dlatego, że skrobia przekształca się w cukry. 

3. Cebula 

Wiele osób trzyma cebulę w dolnej szufladzie lodówki. Całkiem niepotrzebnie, bo cebula jak wiadomo ma warstwy. To one sprawiają, że dłużej zachowuje świeżość. W lodówce natomiast zewnętrzne łupiny wiotczeją. Jak więc przechowywać cebulę? Podobnie jak ziemniak - doskonałym miejscem są suche, ciemnie miejsca, w których panuje temperatura pokojowa, albo odrobinę niższa. 

4. Cytrusy

Nie każdy to wie, ale cytryna znakomicie pochłania zapachy, a tych w lodówce nie brak. Najlepiej więc trzymać ją w misie z innymi owocami. Podobnie jest  z pomarańczami, grejpfrutami i innymi egotycznymi owocami. Niska temperatura im nie służy. 

5. Banany

Banany lepiej trzymać w osobnej misce, a nie z innymi owocami. Dlaczego? Bo wydzielają szkodliwą dla naszego organizmu substancję - etylen. Nie powinny  być w lodówce, dlatego, że nie dojrzewają tam. Jeśli natomiast nie chcecie, by banany ciemniały, warto owinąć ich końcówkę (tę, którą się ze sobą łączą w kiści) folią spożywczą, albo taśmą klejącą. 

6. Chleb

Chleb trzeba trzymać w chlebaku. Chowając go do lodówki sprawiamy, że szybciej czerstwieje. Jeśli jednak chcemy przedłużyć jego świeżość, możemy owijać go bawełnianą ściereczką. Nie zalecamy też trzymać go w foliowej torebce. To właśnie w niej szybciej pleśnieje. 

7. Kawa

Kawa podobnie jak cytryna pochłania zapachy. Trzymając ją więc w lodówce pozbawiamy ją aromatu i sprawiamy, że zaczyna pachnieć serem, czy kiełbasą. Kawę polecamy trzymać w szczelnym pojemniku próżniowym, dzięki temu dłużnej będziemy cieszyli się jej intensywnym aromatem. 

8. Oliwa 

Oleje i oliwy, poza tymi tłoczonymi na zimno, nie powinniśmy umieszczać w lodówkach. Żeby zachowały swoje właściwości i nie zmętniały, dobrze je postawić w ciemnych i suchych szafkach. 

9. Miód

Miód nie zepsuje ci się, jeśli postawisz go w ciemniej szafce. Może tak stać nawet już otwarty. Jeśli zauważysz, że się krystalizuje, nie masz powodów do obaw. Prawdziwy miód, bez sztucznych dosładzaczy, powinien się krystalizować po około 3-4 miesiącach od zebrania. Oczywiście są wyjątki, są takie rodzaje miodu, które pozostają płynne nawet prze pół roku. Jedno jest pewne - w lodowce proces krystalizacji przyspiesza. 

Przypomniało nam się coś innego. Pokazał zupełnie inny sposób na smażenie naleśników. Jest bardzo prosty i wywołał sensację. Kliknij TUTAJ i zobacz.

Nowy sposób na smażenie naleśnikówNowy sposób na smażenie naleśników sthge46he6h | Youtube | (kadr)

MottoMotto autor: Niezwykle