Naukowcy odkryli szósty smak. Ci, którzy go wczuwają, szybciej tyją

Odkryto szósty smak

Odkryto szósty smak (Zdjęcie ilustracyjne kalhh/ Pixabay)

Też czasem macie ochotę na pieczywo, albo makaron? Być może należycie do grupy, która lepiej odczuwa ich smak i jest wrażliwa na smak skrobi.

Jakie mamy smaki? Każde dziecko powie, że słodki, słony, kwaśny i gorzki. Oprócz tego jest też mniej oczywisty umami, który określany jest też "mięsnym". Niedawno jednak australijscy naukowcy odkryli nowy, szósty już smak.

Naukowcy z Deakin University postanowili przebadać na grupie dorosłych wrażliwość na smak węglowodanów. Zarówno mężczyźni jak i kobiety musieli po każdym posiłku wypełnić bardzo szczegółowy formularz dotyczący odczuwanych smaków. Uczestnicy badania byli też na bieżąco ważeni i mierzeni, by móc kontrolować, czy tyją, a jeśli tak, to w jakim tempie. 

Badania wykazały, że po produkty węglowodanowe (pieczywo, makarony), które powodują szybkie przybieranie na wadze, sięgają częściej osoby, które są wrażliwe na smak skrobi i lepiej ją wczuwają. Ci, którzy gorzej wyczuwają szósty smak, nie odczuwają potrzeby, by sięgać po węglowodany. Łatwiej więc im trzymać się diety i odmówi sobie takiego posiłku. Natomiast osoby wrażliwe na ten smak podświadomie sięgają po pieczywo czy makaron.

Naukowcy nadal badają dlaczego tak jest, że niektórzy ludzie są bardziej odporni na szósty smak. Być może te badania przyczynią się do rewolucji dietetycznych. 

Przypomniało nam się coś innego. W 7 dni straciła 5 kilogramów! Wszystko dzięki tej popularnej zupie. NIESAMOWITE! Kliknij TUTAJ i zobacz.

Zupy odchudzająceZupy odchudzające fot.Pixabay

MottoMotto autor: Niezwykle



Najczęściej czytane