Magda Gessler zdradza przepis na swojego słynnego kurczaka. "Najlepszy na świecie"

Przepis na kurczaka

Przepis na kurczaka (fot.Youtube/TVN Foodie)

Mamy dla Ciebie przepis.

Magda Gessler to prawdziwa mistrzyni gotowania. W jednym z odcinków "Dzień Dobry TVN" restauratorka zdradziła swój popisowy przepis na kurczaka. Jak sama przyznała, farsz jest "najlepszy na świecie".

Składniki:

ok. 1/2 kg kurczaka
wątróbka drobiowa
1/2 kostki masła
1 jajko
1 bułka do namoczenia
2 szklanki mleka
świeży koper i pietruszka (po kilka pęczków)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
3 ząbki czosnku
cytryna

Poniżej sposób przygotowania i wideo.

Przygotowanie:

Umyj kurczaka Natrzyj wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie robimy z wierzchu. Odstaw do lodówki. Utrzyj masło na puszystą masę. Dodaj żółtko. Białko ubij na pianę i powoli dodaj do masy maślanej. Bułkę namocz w mleku, odsącz, rozgnieć i dodaj do masła, znów delikatnie miej Wątróbkę drobno posiekaj. Mieszaj wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, dopraw gałką muszkatołową. Nadziewaj kurczaka, zaszyj. Kurczaka przełóż do brytfanki posmarowanej masłem. Piecz  kurczaka około 50 min. w 200 st. C. Możeszna początku podlać wodą. Potem polej kurczaka powstałym sosem.

Smacznego!

 

Przypomniało mi się coś innego. Jajka po szwedzku to śniadaniowy hit. Polki są zachwycone: Niebo w gębie. KLIKNIJ TUTAJ i zobacz!

MottoMotto autor: Niezwykle