Mamy dla Ciebie przepis na pyszne ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w mleku

Któż z nas nie kocha pierogów? Ich ogromną zaletą jest to, że można je zrobić wedle swoich upodobań wybierając dowolny farsz i sposób przyrządzenia.

Niektórzy kochają je gotować (w wodzie lub na parze), inni piec, czy też smażyć, a jeszcze inni grillować. Są tacy, którzy preferują te, podane na słodko oraz tacy, którzy gustują w słonych smakach pierogów.

Przygotowując pierogi mamy wybór także w kwestii mąki. Możemy wybrać żytnią, pszenną, ryżową, kukurydzianą i gryczaną. Mówiąc krótko - dla każdego coś dobrego. Nic dziwnego, że Polacy zakochali się w tym daniu. Podobno rarytas ten zagościł w naszym kraju dzięki Jackowi Odrowążowi. Będąc w Kijowie spróbował pierogów i zachwycił się ich smakiem. Postanowił karmić nimi polską biedotę. I tak oto, z biegiem lat, smakołyk ten stał jednym z najsmaczniejszych i najpopularniejszych polskich dań.

Na początku Polacy nazywali pierogi "pirogami". Słowo to zagościło w naszym języku już w XVII wieku. Jednak dopiero po 200 latach zaczęto używać obecnej nazwy tego dania.

Przygotowując ciasto na pierogi, zapewne wykorzystujesz w tym celu podstawowy składnik, czyli wodę. I bardzo słusznie. Jednak okazuje się, że dodanie mleka zamiast wody sprawia, że pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze! Brzmi kontrowersyjnie, prawda? A jednak coraz więcej osób decyduje się na taki sposób ich przyrządzania.

Jak zatem zrobić idealne ciasto?

Tradycyjny przepis zawiera 3 składniki: mąkę, sól i wodę. Zrób jednak wyjątek i zamiast wody dodaj mleko. 2-2.5 szklanki mąki, duża szczypta soli, 1 szklanka mleka i gotowe :)

Jeżeli chciałabyś, aby Twoje pierogi były atrakcyjne także wizualnie, ozdób je słynną falbanką. Nałóż farsz na wykrojone koła z ciasta i dokładnie sklej. Falbanki zacznij robić od prawej strony zlepionego pieroga i dwoma palcami. Zrób rożek i zawiń go do góry, po czym naciśnij mocniej tworząc rożek, który także trzeba zawinąć do góry. Załóż na siebie brzegi ciasta tak, by powstała falbanka i powtarzaj czynność aż cały pieróg będzie otoczony falbanką.

Mamy dla Ciebie jeszcze kilka cennych porad:

Zdarza się, że pomimo szczerych chęci ciasto na pierogi nie wychodzi Ci tak, jak powinno? Być może popełniasz któryś z tych błędów:

- za twarde ciasto: powodem może być dodanie jajka, zimnej wody, za dużo mąki

- rozklejanie się pierogów: powodem może być za cienkie ciasto, za mało mąki, niedokładnie sklejony pieróg

Pamiętaj o tych uwagach, gdy będziesz kolejnym razem przygotowywać pierogi :)

Gotując nie możesz zapominać też o porządnych garnkach. Dlatego mamy dla Ciebie kilka propozycji w atrakcyjnych cenach. Kliknij w poniższe zdjęcia i sprawdź :)

Najczęściej czytane