Zawijasz jedzenie w folię aluminiową? Czas z tym skończyć, konsekwencje są poważne!

Udostępni tą historię!

 Popularna i często używana przez nas folia aluminiowa może mieć negatywny wpływ na nasze zdorwie

Aluminium jest neurotoksycznym metalem ciężkim - jego nadmiar wpływa negatywnie na nasz mózg. Może powodować utratę pamięci, równowagi, koordynacji, a nawet upośledzenie umysłowe.

Podczas kontaktu produktów spożywczych z folią aluminiową, część tego metalu może przeniknąć do naszego jedzenia. Jak podają Webniusy Dr Essam Zubaidy, badacz inżynierii chemicznej na Uniwersytecie Amerykańskim w Sharjah zbadał, że jedzenie pieczone w foli aluminiowej może zawierać aż do 400 mg aluminium. Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie powinno być ograniczone do 60 mg na dobę. Jedząc więc np. rybę pieczoną w foli możemy przekroczyć 6- krotnie dopuszczalną dawkę tego metalu.

Jednak wystudzone pokarmy również mogą wchodzić w reakcję z aluminium, szczególnie te kwaśne (nawet pomidory) czy mocno przyprawione. 

Polecamy więc pakować kanapki w zwykły papier śniadaniowy, a piec w naczyniach żaroodpornych.

Przypomniała nam się pewna historia, policja znalazła porzuconego pieska. Nagle patrzą na jego brzuszek i dostrzegają 20-kilogramowy guz...KLIKNIJ TUTAJ!

Przykre słowa mogą wyrządzić wiele złego. Tata dał dziecku ważną lekcję